Google Search Console koppelen aan Analytics (GA4)

Binnen de oude Universal Analytics was er een set aan rapporten over de Search Console beschikbaar in het onderdeel Acquisitie. Rapporten over o.a. de landingspagina’s en de zoekopdrachten konden hier teruggevonden worden. Maar in GA4 zijn deze rapporten standaard niet geīnstalleerd. In dit artikel en in de video onderaan deze pagina leg ik je uit hoe je de koppeling kunt installeren.

Er zijn twee stappen belangrijk in dit proces. Voorwaarde om aan de eerste stap te beginnen is dat je bent ingelogd met het Google account die ook toegang heeft tot het gewenste Search Console account.  Check dit dus even voordat je verdergaat.

Als Search Console inderdaad actief is dan gaan we nu de koppeling maken in GA4. Ga naar de Beheer omgeving door te klikken op het tandwiel icoon links onderin het scherm. Scroll vervolgens helemaal naar onderen om te eindigen bij de optie “Search Console-koppelingen”. Hier zal nu nog geen koppeling te vinden zijn, druk daarom op de blauwe knop “Koppelen”. En daarna kies je voor de optie “Account kiezen” om vervolgens jouw te koppelen Search Console account op te zoeken. Je drukt op Volgende om de Webstream van jouw GA4 account te selecteren en daarna nog een keer op Volgende. Als laatste stap druk je op de blauwe knop Verzenden om deze koppeling definitief te maken.

Wanneer je deze eerste stap succesvol hebt ingesteld moet je nog een tweede stap voltooien. Binnen de standaardrapporten moet je de set uitbreiden met de Search Console rapporten en dit doe je door onderaan het menu te klikken op Bibliotheek.

Het laden van de bibliotheekcollecties kan even duren. Maar uiteindelijk zal hier een set aan collecties verschijnen. Scroll hier horizontaal doorheen en je zult de set Search Console vinden. Druk op de drie verticale bolletjes en kies voor Publiceren.

Een extra collectie aan rapporten is vanaf nu toegevoegd.  Hierdoor heb je vanaf nu de mogelijkheid om de Zoekopdrachten uit Search Console in te zien binnen GA4 samen met de landingspagina’s.

In de video hieronder laat ik je zien hoe dit eruit ziet.

Hi, mijn naam is Ron van Dijk en ik ben freelance webanalist met een achtergrond in marketing én IT. Je bent op mijn website terecht gekomen waar ik veel schrijf over Google Analytics 4 (GA4). Als je op de hoogte wil blijven van mijn artikelen en diensten kan je je aanmelden voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt maximaal 1x per maand. Klik op de link hieronder om naar het nieuwsbrief inschrijfformulier te gaan.

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief

Heeft mijn artikel je geholpen?

Bedankt voor je reactie!