HomeIP adres filteren in GA4 met intern verkeergoogle-analytics-4IP adres filteren in GA4 met intern verkeer

IP adres filteren in GA4 met intern verkeer

In dit artikel beschrijf ik hoe je intern verkeer kunt instellen in GA4. En in de video onderaan dit artikel kun je zien waar al deze instellingen verstopt zitten.

Helaas zijn er in Google Analytics 4 niet veel mogelijkheden om filters in te stellen. In tegenstelling tot de oude Universal Analytics waar dit wel mogelijk was. Er is 1 mogelijkheid beschikbaar in het beheermenu om data te filteren op basis van de definitie van intern verkeer. Met dit filter zorg je ervoor dat jouw eigen bezoeken aan je website niet meegenomen worden in de websitedata. Deze functie is erg onduidelijk en zit verstopt op meerdere plekken. In en onder deze video ga ik je laten zien hoe je dit instelt en waar je op moet letten.

De eerste stap waar je naar op zoek moet in het beheermenu heet “Intern verkeer definiëren”. Je kunt deze stap vinden door de volgorde hieronder aan te houden:

  • Ga naar het “Beheer”scherm van jouw GA4 property en kies in de kolom bij property voor “Gegevensstreams”
  • Klik door naar jouw website
  • Scroll door de “Webstreamgegevens” naar onderen tot je bij de kop “Google-tag” bent aangekomen. Hier kies je voor de optie “Taginstellingen instellen”
  • Scroll in het volgende scherm tot onderaan en klik op de blauwe tekst “Alles tonen”. Hiervoor verschijnen alle configuratiemogelijkheden, waaronder de optie “Intern verkeer definieren”

We zijn er nu alleen nog niet, het intern verkeer filter is nu nog niet actief. We gaan helemaal terug naar het beginscherm voor het Beheermenu.

 

Je moet op zoek naar de menu optie “Gegevensinstellingen” en deze uitklappen zodat er meer opties bijkomen. Kies voor de optie “Gegevensfilters”. Je ziet hier een regel met “Internal Traffic” waarvan de status nog staat op “Inactief” of “Testen”. De optie “Testen”  geeft je de mogelijkheid om in de data te onderzoeken of jouw intern verkeer goed gedefinieerd is. Dit doe je doordat er een dimensie beschikbaar komt genaamd “Naam testgegevensfilter”. Hierop kan je jouw data dus filteren om te zien of de websitebezoeken in- of uitgesloten zijn.

 

Ben je tevreden met het resultaat dan kan je naar de laatste stap. Nog steeds is het intern verkeer niet actief uitgefilterd in jouw data. De laatste stap is de filterstatus expliciet instellen op “Actief”. Wanneer je de status aanpast en kiest voor “Opslaan” moet je nog éénmaal bevestigen dat je het filter echt wilt activeren. En vanaf dit moment zal jouw intern verkeer echt uitgesloten worden van jouw websitedata.

Hi, mijn naam is Ron van Dijk en ik ben freelance webanalist met een achtergrond in marketing én IT. Je bent op mijn website terecht gekomen waar ik veel schrijf over Google Analytics 4 (GA4). Als je op de hoogte wil blijven van mijn artikelen en diensten kan je je aanmelden voor mijn nieuwsbrief. Deze verschijnt maximaal 1x per maand. Klik op de link hieronder om naar het nieuwsbrief inschrijfformulier te gaan.

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief

Heeft mijn artikel je geholpen?

Bedankt voor je reactie!

© 2024 Affirm WordPress Theme by UiCore. All Rights Reserved